Czy każda dieta jest dobrowolna?

Wraz z nastaniem wiosny i zbliżającym się wielkimi krokami latem, wiele osób krytycznie spojrzało na wskazywane przez wagę liczby i postanowiło zarządzić w swoim życiu małe odchudzanie.

Jest to naturalna i często stosowana praktyka. Wielu z nas dla poprawy formy lub też odwrotnie, w celu przytycia, stosuje różnorodne diety. Co jednak, gdy dieta nie jest wyborem, a koniecznością?

Małe niebezpieczeństwo

Najbardziej charakterystycznym przykładem osób dla których stosowanie diety jest niezbędnością, a nie fanaberią, czy modą, są osoby chore na celiakie.

Choroba ta charakteryzuje się nietolerowaniem przez organizm glutenu. Problem w tym, że gluten jest praktycznie we wszystkich produktach w około nas. Jeśli zadać pytanie o gluten laikowi, najpewniej jego odpowiedź będzie około pszeniczna i związana z pieczywem. Jest to bardzo słuszny kierunek, ponieważ w tych właśnie produktach glutenu jest najwięcej. Jednak gluten posiada dwie bardzo istotne dla producentów jedzenia cechy. Po pierwsze jest doskonałym nośnikiem smaku, zatem jego obecność podnosi walory smakowe. A po drugie, jest wręcz doskonałym wypełniaczem, co oznacza spore oszczędności dla firm produkujących pożywienie.

Z tych właśnie powodów gluten obecny jest w produktach, o których nawet można by nie pomyśleć, gdy analizuje się diety bezglutenowe. Najbardziej jaskrawe przykłady to chociażby wyroby mięsne, czy piwo.

Dieta bezglutenowa

Osoba, u której stwierdzona celiakia musi całkowicie wywrócić do góry nogami swój jadłospis. Samemu bardzo trudno jest się w tym połapać, wiec konieczna będzie wizyta u specjalisty. Dietetyk Kraków dokładnie określi produkty, których należy za wszelką cenę się wystrzegać i ich unikać, oraz wskaże nowe, zamienne dla tych już dla naszego zdrowia niedostępnych.

Celiakia to choroba wielu wyrzeczeń. Dobre samopoczucie, sprawne funkcjonowanie organizmu, a nawet w skrajnych jego przypadkach po prostu życie, okupione jest wieloma trudnymi wyborami i decyzjami. Dieta bezglutenowa zdobywa coraz większą popularność również wśród osób zdrowych, które chciałby by wykluczyć ze swojego jadłospisu gluten. Jest to jednak jednak z najcięższych i najtrudniejszych w realizacji diet, właśnie ze względu na fakt ogromu wykorzystania glutenu w nowoczesnej żywności. Trudno jest się od niego uwolnić, ale jeśli komuś się uda, efekty tego potrafią być bardzo zaskakujące.